Забележителности на Трявна

Часовниковата кула в Трявна

Часовниковата кула

 • Часовниковата кула е символът на град Трявна и е построена през 1814 г. Част е от единствения съхранен възрожденски архитектурен ансамбъл в страната - площад "Капитан Дядо Никола".
 • Часовниковата кула, Кивгиреният мост и старият площад се намират на 750 м. от Petrov Apartment.

Църква Св. Архангел Михаил

 • Легендата разказва, че църквата е построена през XII век. За да благодарят на Бога за подкрепата в успешната битка през 1190 г. в Тревненския проход, братята Асеневци построили три църкви, посветени на Св. Архангел Михаил. Едната от тях била в Трявна. Досега историята не е потвърдила този факт. Но през XVIII век църквата със сигурност е съществувала. Тя била опожарена при голямото кърджалийско нападение над Трявна през 1798 г. В летописа си поп Йовчо е записал "намерихме църквата опалена като пещ, но непаднала, защото беше кивгир”.
 • Църквата св. Архангел Михаил се намира на 830 м. от Petrov Apartment.
Църква Св. Архангел Михаил
Даскаловата къща

Даскаловата къща

 • Строена е за двама от синовете на хаджи Христо Даскалов. При освещаването на къщата на Гергьовден 1808г майсторът Димитър Ошанеца и калфата Иван Бочуковеца сключват облог и шест месеца работят великолепни тавани-слънца в двете одаи на дома. Слънцата галят и днес с лъчите си гостите в Даскаловата къща. Тук през 1963 г. е открит единственият по рода си Музей на резбарското изкуство, представящ развитието на най-старата възрожденска резбарска школа – Тревненската.
 • Даскаловата къща се намира на 450 м. от Petrov Apartment.

Музей старото школо

 • Построено в периода 1836-1839 г. Едно от първите светски училища в България. Открито е като взаимно училище през есента на 1839 г. През 1849 г. тревненци канят като учител в Трявна Петко Славейков, който открива и класно училище в тази сграда. Въвежда изучаването на музика, рисуване, часове по физическо възпитание.
 • Старото школо се намира на 800 м. от Petrov Apartment.
Музей старото школо Трявна
Музей Славейковата къща

Музей Славейковата къща

 • Построена около 1850 г. Идвайки като учител в Трявна, Петко Славейков взема за съпруга дъщерята на един от известните тревненски чорбаджии Иванчо Райков - Ирина. Семейството им се установява в малка наследствена къща в Горната махала на селището, където остава до 1876 г. Тук, под строгите грижи на майката, отрастват всички деца на Ирина и Петко Славейкови.
 • Славейковата къща се намира на 400 м. от Petrov Apartment.

Къщата на Ангел Кънчев

 • Строена е в началото на ХIХв. Роден дом на революционера Ангел Кънчев - сподвижник и верен помощник на Васил Левски при изграждането на вътрешната революционна организация. В този дом преминават само детските години на Ангел. Семейството се премества в гр. Русе и пред Ангел Кънчев се откриват възможности за добро образование. Но той се посвещава на свободата на отечеството.
Къщата на Ангел Кънчев
Попангеловата къща

Попангеловата къща

 • Най-старият архитектурен паметник на територията на община Трявна. Приема се, че е построена през втората половина на 18 век. Някога обитателите й се занимавали с един рядък художествен занаят - казаслък. От копринени и фини вълнени конци изработвали гайтани за украса на облеклото, колани, украси за коне. Тревненски казаси изработили такъмите за коня на Хайдар паша, турския султан Абдул Меджид. Такъмът за коня на княз Александър Батемберг бил дар от тревненския казаски еснаф.

Райковата къща

 • Построена през 1846 г. Тя е типичен образец на тревненската архитектурна школа. През 1846 г. тревненският търговец Никола Райков поверил градежа на новата си къща на най-добрия тревненски майстор по това време - Димитър Сергьов. До днес над една от колоните стои надписът: "846 зафащами февруария на 12 дне". Димитър Сергьов влага в градежа най-доброто от тревненската възрожденска къща, като умело вмъква нишите "а ла франга" в пространството на стаите и чардака. Експозицията представя тревненския бит от края на XIX и началото на XX век. Тук ще видите първото легло, донесено в Трявна, мебели от градския тип къща.
 • Райковата къща се намира на 850 м. от Petrov Apartment.
Райковата къща
Старинната улица на занаятите в Трявна

Старинната улица на занаятите

 • Улицата на занаятите се намира в старинната част на Трявна. До нея се стига лесно пеша. Ако сте стигнали до Часовниковата кула, улицата на занаятите е на една крачка. Минавате по Кивгиреният мост, известен още като Гърбавият мост, който свързва двете части на града и сте там. На улицата на занаятите се намират и някои други забележителности на град Трявна, като Славейковата и Даскаловата къща.
 • Началото на Старинната улица се намира на 100 м. от Petrov Apartment.

Музей на азиатското и африканското изкуство

 • Музеят за азиатско и африканско изкуство в Трявна е уникален за България обект и това, че музеят е разположен точно тук не е случайно. Потомък на тревненка - скулпторът Златко Паунов, решава да събере цялата си любов към изкуството на едно място. Колекцията съдържа 328 предмета, като експонатите представят източната култура. Особена слабост Златко Паунов проявява към източната култура, затова всяка година прекарва известно време в Тибет и Непал, където също има свое ателие и ученици.
 • Музеите в Гугъл карта
 •  
 • © Текстове: Опознай.bg
Музей на африканското изкуство